onsdag 15 april 2020

Lastkaj 14 (recension)


Lastkaj 14
"Speglar och rök"
Second Class Kids Records

Knätofs-acappela i inledande "Livsgnistebrist"! Country and western-gitarrer i "Lämnad åt gamarna"! Och så en smäktande pianoballad med "Skyddsbarriär"! Nu är det inte så att Lastkaj 14 avviker från sin urstarka trallpunksformel särskilt mycket eller ofta på sin nya skiva "Speglar och rök", men när de väl gör det så är det med stort självförtroende och med en attityd som säger att: "vi gör vad vi vill!".

Inte undra på. Som trallpunkens kanske mest enträgna fanbärare har bandet en stadigt växande fanskara, och förra albumet "Becksvart" (och den parallellsläppta ep:n "Spelevinken"!) var sensationellt bra. Och ja, nya plattan håller i princip samma höga klass. Här finns ett par mer politiska låtar ("Söndring & splittring" och "Den blomstertid"), men oftare vänder bandet sig inåt och dyker ner i själens mörka vatten. Texternas protagonister sliter med "gråa vardagar", blir "bara mindre och ynkligare" och "ser allt i ett skimmer av Zolpidem". Det är skickligt utfört och känsloläget är högt uppskruvat.

Som mest stormar det i avslutande "Du & jag" där bandet sjunger om "sjukdomen som brinner i ditt bröst" innan låten kulminerar i något slags black metal-crescendo. Mäktigt.

(Betyg: 8 av 10)



(Bonustralltips: Lyssna även på Helsingborgsbandet Sardo Numspa och deras senaste skiva "För alltid".)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar