onsdag 1 april 2020

Fredag den 13:e fyller 13 år!


"Pappas pojkar från födseln till nu/ med en silversked i mun/ lättkränkt och lat, ignorant med dålig smak/ hur fan kan man vara så dum?"

Du minns nog Attentats dänga "Rudebecks & Sam"? Och ingen kan väl ha missat Göteborg Sounds "Pappas pojkar"? I låten "Riche kids" tar Göteborgs hårdaste punkpluton Fredag den 13:e rygg på stans gamla klassiska punkband och spyr galla över välbärgade brats. Inte för att det fina folket på Stureplan lär bry sig, men skönt att ösa ur sig en del svavel, antar jag. "Riche kids", där smutsig rock'n'roll möter rasande hardcorepunk, inleder Fredag den 13:es nya sjutumsvinyl "MMVI-MMXIX", som släpptes för att fira bandets trettonårsjubileum. Gitarristen Jacob Mortensen funderar över "födelsedagen" och åren som gått.
- Ja, åren går fort när man har roligt. När jag och Stoffe startade bandet 2006 hade vi ingen aning om att vi tretton år senare fortfarande skulle vara igång och att det fortfarande skulle vara lika kul. Samtidigt känns det som att det gäng som sedan fyra år tillbaka är Fredag den 13:e är den slutgiltiga upplagan av bandet. Vi är bästa vänner och har så jävla roligt tillsammans. Klart att det är lite "roddigare" att ha ett band när man närmar sig eller har passerat 40. Flera av oss har idag barn och familj, så det är inte lika enkelt att köra på som förr i tiden. Och när turnerandet sliter mer på kroppen av allt bilåkande än av efterfesten, då vet man definitivt att ungdomen är förbi. Det räcker ju med att titta på foton från när vi började spela ihop för at förstå att tiden inte står still - nu för tiden snackar vi krämpor, håravfall och undrar varför vår publik åker hem så fort spelningen är slut.

Nya ep:n, utgiven lagom till bandets jubileumsfest som hölls fredagen den 13:e mars (när annars!?) tidigare i år, är en arkivrensning med överblivna låtar från bandets tidigare albuminspelningar.
- Idén om att släppa tidigare inspelat material har legat och grott under en längre tid, säger Jacob. Sedan när vi insåg att vi fyller "jämt" så bestämde vi oss för att själva trycka upp en sjua med fyra låtar som inte tidigare släppts. A-sidan presenteras med nuvarande sättning, och B-sidan med vår förra sångare Ander och basist Skägget. Det känns kul att få ett fint avslut tillsammans med dom också - vi hängde ju ändå ihop i runt tio år. Tyvärr kunde dock inte någon av dom närvara på kalaset när vi firade skivan, men vi får försöka styra upp något liknande födelsedagskalas om sju år igen.

Slutligen, när (om?!) musikvärlden återgår till det normala - hur ser framtiden ut för Fredag den 13:e?
- Vi hann precis genomföra vårt födelsedagskalas innan allting började stänga ner efter fredagen den 13:e mars. Det var fint att se så mycket nära vänner och folk som rest från hela Sverige för att fira oss här i Göteborg. Eftersom vi hade tänkt att släppa vår femte fullängdare under 2020 känns det faktiskt rätt gott att bli isolerad just nu så vi kan fokusera på låtskrivandet. Planen var annars att vara ute i Europa och spela under våren och sommaren, men allting har blivit uppskjutet till hösten. En festival i Holland vid namn Pitfest vi skulle lirat på i maj blev vi bokade till hösten 2018. Den kommer nu att gå av stapeln i maj 2021 istället. Helt sjuk framförhållning! Men när läget nu är som det är tog vi istället och körde upp all vår utrustning till en sommarstuga i Bohuslän och isolerade oss under helgen som var. Vi lagade god mat, drack bärs och hade det vansinnigt trevligt mitt i denna annars så mörka tid. Där kunde vi ostört arbeta fram grunden till en ny platta - vi har i nuläget omkring 13 låtar helt klara samt 6-7 till som håller på att växa fram. Antingen blir det en sjua med osläppt material från inspelningen redan nästa år, annars är risken stor att vi landar i en dubbel-lp. Och den idén gillar man ju!

Nya ep:n på Spotify



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar