måndag 4 maj 2020

Days N Daze (recension)



Days N Daze
"Show me the blueprints"
Fat Wreck Chords

Den bästa musiken är ofta den som på ett eller annat sätt förmedlar en känsla av att livet kanske, någonstans, kan vara större, vackrare, varmare. En känsla av att vi kan bättre och vill mer. Allt detta förmedlar amerikanska folkpunkarna Days N Daze.

Efter en rad do-it-yourself-släpp tar gruppen på sitt åttonde (!) album hjälp av NOFX-sångaren Fat Mikes skivbolag Fat Wreck Chords, vilket förstås kommer att öka deras exponering. Och funkar punk utan både elgitarrer och trummor på en bredare publik? I Days N Dazes fall tror jag absolut det. Houston-bandet öser på med sin "trashgrass" - och trakterar tvättbräda, banjo och "gut bucket"-bas. Med mera. Det är frisinnat "raj raj", men med fokus och en hel det starka låtar. La-la-la-körerna i refrängen till "Libriyum" skulle kunna bli en allsångsfavorit lite varstans - från den tyska squaten till de gamla skatepunkarnas återträff. Via den traditionella irländska puben.

"Show me the blueprints" genomsyras också av längtan efter ett bättre liv i en bättre värld. Trots att drogberoende och kasst psykiskt mående sätter käppar i hjulet, så fortsätter man att kämpa. Leta och längta. I "None exempt" sjunger man att:

"...the world we exist within/ 
rigged to forgive the men/ 
holding the knives to our troats". 

För att i "My darling dopamine" belysa hur svårt det kan vara att hantera livet i ett ruttet system:

"when reality folds in on itself/ 
you're the exemplary blueprint of poor mental health/ 
there's only so much that one mind can take/ 
sometimes life's overwhelming we need an escape".

En stor del av Days N Daze är även sångsamarbetet mellan Whitney Flynn och Jesse Sendejas. Deras skitiga röster vävs organiskt samman i snabbt ordrabblande. Ibland gör det högt uppskruvade tonläget och tempot att det blir lite "Piff och Puff" över det hela, men överlag funkar det fint. För "Show me the blueprints" är en uppfriskande platta. I avslutande låten "Goodbye Lulu pt.2" lyfter trumpeten och den vilda "If I should fall from grace with God"-känslan Days N Daze högt över mainstreamkulturens bedövande ytlighet.
(betyg: 7 av 10)




Fotnot: Days N Daze var inbokade på den ambulerande "Punk in drublic"-festivalen som skulle gjort ett stopp i Malmö i juni, men som nu har flyttats till 2021 istället. Även NOFX, Circle Jerks och Face To Face med flera ingår i line-upen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar