torsdag 28 maj 2020

Hårdgnissel (intervju)

Foto: Christel Schröder

Borgerlig Begravning! Punk-Jon! Jönzzonligan! De glada hurraropen över en ny generation (väldigt) unga punkband har ekat över Punksverige den senaste tiden. Med all rätt förstås - nog behövs det nytt blod i en genre där det lätt blir lite väl gubbigt och nostalgiskt. I min värld handlar i alla fall punken om att vara aktiv och att få saker och ting att hända, snarare än att dricka sitt kaffe i en mugg med Dead Kennedys-tryck - även om det sistnämnda förstås också kan vara trevligt!

Ett annat riktigt bra, ungt punkband - som verkligen känns "här och nu" - är Sundsvalls Hårdgnissel. I våras släppte de sitt andra album, "Schack matt!", som är fyllt med befriande, ärlig punk som rör sig någonstans mittemellan "Vägra raggarna benzin"-samlingarna och Matriarkatet. Fantastiska låten "Kråkpsykos" - om att lämna en outhärdlig vardag i ett kvävande samhällssystem för att istället leva bland fåglar - är bara en av flera höjdpunkter på skivan.

Hårdgnissel består av Vera Ördell (sång, gitarr), Manfred Linde (bas) samt Simon Semb (trummor), och bandmedlemmarna hjälptes åt att svara på intervjun nedan.

Hur träffades ni i bandet?
Manfred: Jag, Vera och Annie träffades 2015 när vi var 14-15 på en grej som heter "Summer rock" som är typ en musikkurs där man får spela i olika ensembler baserade på ens musikpreferens. Vera var i en annan grupp än mig och Annie, men hon tyckte att vi såg tuffa ut så hon berättade att hon hade en replokal i sin källare och frågade om vi ville prova att spela med henne. Två år senare när Annie hade slutat så besökte jag och Vera Summer rock som åskådare och där såg vi Simon spela med sitt band Psychedelic Bananas, och då frågade vi honom om han ville spela med oss och sedan har det varit vi tre sedan dess.

Hur tycker ni att ni har utvecklats på nya albumet "Schack matt!" - i jämförelse med första skivan?
Vera: För det första så har vi blivit bättre rent tekniskt. Och sedan "Befodran till härligheten" (2017) kom ut så har vi i bandet också blivit mer politiskt aktiva, och det märks på texterna. På den förra skivan skrev vi mest bara det första som kom upp i huvudet, oavsett om det var bra eller dåligt. Texterna på "Schack matt!" är mer genomtänkta. Vi har också jobbat mer med gitarrstämmor på den nya skivan, något vi inte gjorde alls på första.

Vad kan ni berätta mer om bakgrunden till låttexten till "Macho jävla hockeykillar, sluta sjunga Queen"?
Vera: Den handlar om precis det som låttiteln säger. Queen är ett sånt extremt bra band, och det är synd att låtar som "We are the champions" och "We will rock you" har börjat associeras med endast sport. Det här är kanske att generalisera, men det känns som att hockeykillarna vi sjunger om ofta kan vara både lite rasistiska och homofobiska, och det är ironiskt när man som Queen-fan vet att Freddie Mercury både var invandrare från Tanzania och bisexuell.

Hur ser ni på Sundsvalls punkhistoria med band som Massmedia, Pizzoar och Vacum?
Manfred: Det är såklart väldigt roligt, vi släppte ju en Vacum-cover på Massproduktions Spotify-julkalender förra året, där förutom Vacums medverkande även fanns låtar av medlemmar från både Massmedia och Pizzoar. Redan 2016 spelade vi "Vad har du gjort" live tillsammans med Mats från Vacum. Vi har också spelat tillsammans med både Vacum och Pizzoar. Tyvärr har vi inte spelat med Massmedia, vilket är synd eftersom det kanske är världens (eller åtminstone Sundsvalls) bästa punkband, förutom oss så klart.

Musikscenen är ju i stort sett på "paus" just nu, men har Hårdgnissel några särskilda planer framöver?
Simon: Det som är nästa grej för oss är att få ut "Schack matt!" på fysiskt format (VINYL!!!), vilket vi hoppas att allmänheten ska få ta del av riktigt snart. Sen har vi ett par spelningar som skulle ägt rum nu i maj, men blev framflyttade till hösten. Så nu gäller fredag 4 september på Pipeline i Sundsvall, och 5 september på Kafé 44 i Stockholm, vilket vi är aspeppade på. Och med tanke på hur sugna vi är på att giga just nu så kan det med säkerhet sägas att dessa spelningar kommer att bli grymma!

Lyssna på "Kråkpsykos" här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar