söndag 17 januari 2021

Sekunderna (intervju)


Foto: Tom Forsgren

En poppunk-projektil mitt i prick. Sekundernas ep "Paradiset" från förra året träffade hårt och direkt. Det är avskalat och raka linjer i Umeåbandets musikaliska vardagsrum. Arbetslivets tyngd och den kämpiga samtiden hänger som mörka draperier, men de ljuva popmelodierna släpper in rikligt med ljus. Marked Men och Svart Katt är goda grannar, och även om låtarna rusar förbi så ger musiken ett bestående intryck.

Nu i dagarna släpper Sekunderna sin nya ep "Hjärtat", och sångaren och gitarristen Lars Kyösti svarar nedan på några intervjufrågor.

Hur bildades Sekunderna?

- Vi har spelat med varandra i olika konstellationer under rätt många år. Så när det här bandet började repa ihop 2017 föll det sig rätt naturligt att det blev just vi. Under det första året hette vi Persona och släppte en ep. Det bandnamnet kändes dock lite mörkt, tungt och missvisande när vi spelade poppig punk. Så vi bytte till Sekunderna.

Berätta om nya, kommande ep:n "Hjärtat"! Hur har ni utvecklats edan förra ep:n?

- Det är lite roligt. Alla låtar från "Paradiset" och "Hjärtat" kommer från samma inspelning. Vi spelade in ett gäng låtar på samma gång och då blev det så att vissa väntade vi med att släppa. Dock sticker väl vissa ut mer än andra. Titelspåret "Hjärtat" är ju en väldigt poppig låt. Även låten "De mörka molnen" sticker ut lite. Det är nog vår mörkaste låt hittills - den går ju i moll och har värsta rockriffet.

Umeå har ju en fantastisk punk- och hardcorehistoria - vad har den lokala scenen betytt för er som band?

- De flesta av oss kommer faktiskt inte från Umeå. Tre fjärdedelar av bandet kommer från Piteå i Norrbotten, så vi har ingen direkt koppling till stadens anrika hardcore-historia. Norrbotten hade dock många bra band såsom Breach, Randy, Smackdown, Alpha Transmission Project och XPLEDGEX. Sedan att det finns en scen i norr har så klart betytt väldigt mycket. Replokaler, spelställen, DIY, eldsjälar och inkluderande miljöer är otroligt viktiga i sammanhanget. Senaste åren har klubben Out Of Step hållit DIY-fanan högt i Umeå.

Det som fick mig att börja lyssna på er var det fina omslaget till "Paradiset". Vem gör era skivomslag och vad är tanken bakom dom?

- Han som gör omslagen heter Jani Kaarlela (zerominded på sociala medier). Han har gjort omslag till en del andra Umeåband så som Bad Nerve och Sista Brytet och är riktigt duktig. De enda riktlinjerna vi gav honom var att omslagen skulle påminna om Raymond Pettibons Black Flag-bilder. Tanken var väl att omslagen skulle fånga upp en del av tematiken i våra texter: alienation, tristess och stress. Dock utan att det skulle bli för deppigt. Det har han verkligen lyckats med.

Till sist - vilka var de bästa skivorna som släpptes 2020?

Ditches - S/t.

Lawrence Arms - Skeleton coast

X - Alphabetland

Desire And Her Drunks - Denim

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar