torsdag 9 juli 2020

The Dynamite och punkgrytornas heliga graal

The Dynamite på Cafe Bar Mokka i Thun, Schweiz (2007)

Mellan åren 2002-2010 sjöng jag i punkrockbandet The Dynamite. Vi gjorde vår första spelning på Meeths Salonger här i Göteborg under våren 2003 och vår sista spelning i norska Halden i mars 2010. Vi körde punkrock i den gamla skolan med möjliga (mögliga?) passningar till Dead Kennedys, New Bomb Turks och The Damned. Och några skivsläpp blev det allt. Först en split 12" med småländska The Confession (med folk som senare bildade band som Tysta Mari och Sista Sekunden) och sedan två album - "Corrupted  sound waves" (2007) och "Greedy hands" (2010).

The Dynamite var förstås också ute och spelade en del, och gjorde flera kortare vändor neråt Europa. Våren 2007 besökte vi Tjeckien och gigade i Prag, Liberec och Napajedla. Spelningen i Liberec var på ett Folkets hus-liknande ställe med total öststatskänsla, en svensk skolklass dök upp i publiken och efteråt stack arrangören till oss ett "enormt" gage motsvarande 175 (!) svenska kronor med motiveringen att: "it will buy you enough gas to get to the next city". Man bara: "Eh...ok, thanks...I guess?". Punklivet kunde vara hårt, men underbart ändå på något sätt!

Anmärkningsvärt var också att vi serverades exakt samma punkgryta vid alla de tre tjeckiska spelningarna. Den var dock väldigt god - en välkryddad, gulasch-inspirerad gryta med sojaköttsbitar. Men att de så exakt lyckats pricka in samma smakbild på samtliga spelställen var lite konstigt. När man sedan såg att maten förvarades i likadana, stora och gröna militärgrytor, så kunde man inte låta bli att fundera: "tänk om det faktiskt är samma punkgryta som skickas runt mellan spelningarna i Tjeckien!?" Likt en magisk surdeg vandrar den runt och fylls på med ingredienser allteftersom. Så måste det vara! Och vem vet, kanske lever denna punkgryta kvar än idag? Förmodligen i någon frysbox i Prag. Den bidar sin tid. Väntar och hoppas på ett uppvaknande. Att snart, snart få tina upp. Värmas och återigen mätta ett hungrigt band på turné.

Hur som helst! Mina forna bandkamrater John och Christian spelar numera i Trubbel, medan Peter lirar med Fredag den 13:e. Under The Dynamite-tiden lyckades vi i alla fall göra några dugliga punkdängor, och två av dom kan avnjutas via Spotify-länkarna nedan. Smaklig måltid!

"Autobahn" (The Dynamite, 2010)

"Too much on his mind" (The Dynamite, 2007)

"Too much Jäger?". På Archiv i Potsdam, Tyskland (2006)

"Upp och ner i Uddevalla". På Mortens Krog, Uddevalla (2009). Foto: Andreas Carlsson.

Cortina Bob, Berlin, Tyskland (2009). Foto: Benny Klownhouse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar