fredag 27 mars 2020

Alkaline Trio (recension)


Alkaline Trio
”E.P.”
Epitaph Records

I dagens smarta, proffsiga musikklimat handlar det ofta om att förvalta och återanvända snarare än att utveckla och förnya. Det gäller inte minst många av de större amerikanska punkbanden med långa karriärer. Och visst, varför ändra ett framgångsrikt koncept? Å andra sidan – utan framåtanda och experimentlusta blir det väl knappast några nya ”London calling” eller ”Today’s empires, tomorrow’s ashes”.

Det för oss vidare till nya ep:n med Alkaline Trio – i min bok ett av 2000-talets bästa band inom den melodiösa punken. Den dystra Chicagotrion är så hemtama i sitt uttryck att de kan med förbundna ögon förena trallvänlig lättillgänglighet med bitterljuvt allvar. Här står basisten Dan Adriano för två av tre låtar. ”Radio violence” är en pigg popdänga medan akustiska ”Smokestack” känns som en trevlig bagatell.

Huvudsaklige sångaren Matt Skibas låt ”Minds like minefields” är snyggt stilsäker, och har en intensiv nerv som skulle kunna varit plockad från deras album ”Agony & irony” från 2008. Med textrader som: ”deployed like a parachute/ you had a hole in you/ as we went tumbling through the sky/ the only thing I’d change/ is the fear and rage/ and the hell I put you through”, är den ett tryggt bevis på att Alkaline Trio fortfarande kan göra utsökt poppunk från mörkrets hjärta. Känslan av upprepning till trots.
(Betyg: 7 av 10)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar